‘OM presenteert versimpelde werkelijkheid’

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft in de strafzaak tegen Willem Holleeder een ,,vrij algemeen, enigszins eenzijdige en versimpelde versie” van het beschikbare bewijsmateriaal aan de rechtbank voorgelegd, als basis voor een eis tot levenslange gevangenisstraf. Dat zei Holleeders advocaat Sander Janssen vrijdag kort nadat het OM de strafeis had uitgesproken.

,,Het OM heeft niet helemaal recht gedaan aan de complexiteit en de omvang van dit dossier”, aldus Janssen. ,,Als je dit requisitoir hoort, vraag je je af: waarom zijn we hier met zijn allen zo lang mee bezig geweest?”

De twee officieren van justitie hebben uit het dossier (circa 1250 ordners) geput wat ,,in hun straatje paste”, meent Janssen. ,,Dingen die niet zo goed passen, zijn weggelaten. Ik snap dat je keuzes moet maken in zo’n groot dossier, maar dan moet je wel uitleggen waaróm je die keuzes maakt. Die uitleg heb ik gemist.”

Janssen en zijn collega Robert Malewicz beginnen op 7 maart aan hun pleidooi. Daarvoor zijn vijf zittingsdagen uitgetrokken.