‘Kroongetuigen zaak-Holleeder buiten bewijs’

Foto: ANP

De kroongetuigen in het proces tegen Willem Holleeder, Fred R. en Peter la S., hebben verklaringen afgelegd die ,,lijnrecht tegenover elkaar staan”. Beiden zijn volgens Holleeders advocaat Sander Janssen onbetrouwbaar gebleken. Bovendien kunnen de afspraken die het Openbaar Ministerie (OM) met de kroongetuigen heeft gemaakt niet door de beugel, aldus de raadsman. Hij vindt dan ook dat de rechtbank de verklaringen van La S. en R. buiten beschouwing moet laten en niet moet meewegen bij de beoordeling van de schuld of onschuld van Holleeder.

Het OM heeft alleen delen van de verklaringen van de getuigen gebruikt die in zijn straatje pasten en al het andere weggelaten, betoogde Janssen. Hij en zijn collega Robert Malewicz zijn donderdag begonnen aan een vijf dagen durend pleidooi ter verdediging van Holleeder. Het OM heeft vrijdag levenslang tegen hem geëist omdat hij achter een reeks onderwereldmoorden zou zitten.

Janssen stond uitvoerig stil bij de inzet van de kroongetuigen. Ook in de omvangrijke liquidatiezaak Passage speelden zij een centrale rol. Volgens de raadsman schiet de kroongetuigenregeling in het algemeen ernstig tekort, omdat afspraken tussen OM en getuige vooral door het OM zelf worden getoetst. ,,De slager keurt zijn eigen vlees.’’

De beide kroongetuigen hebben niet alleen strafkorting gekregen, aldus de raadsman, maar zijn ook financieel beloond. Ze mochten misdaadwinsten houden en zijn niet ‘geplukt’. Peter la S. bedong daarnaast een bedrag voor het regelen van zijn veiligheid en het opzetten van een onderneming – bijna anderhalf miljoen euro. De winst van R. bedroeg meer dan vier ton. Een aanzienlijk deel van de afspraken heeft het OM tot dusver niet op tafel willen leggen. Janssen vindt dat de rechter in de zaak-Holleeder een behoorlijke toetsing moet afdwingen.

De raadsman meent dat het OM ook in andere opzichten zijn hand heeft overspeeld met de kroongetuigen, omdat zij te veel op hun geweten hebben om als zodanig te kunnen fungeren. Fred R. en Peter la S. zijn beiden veroordeeld voor betrokkenheid bij moord en kunnen niet als ‘kleine vissen’ worden beschouwd waarmee grote vissen kunnen worden gevangen.

Holleeders advocaten zetten hun pleidooi vrijdag voort.