Meer agenten op de fiets naar het werk

Foto: ANP

Binnen drie jaar moeten minstens 15.000 politiemedewerkers op de fiets naar het werk, dat is een kwart van het personeel. Dat streven maken de politie en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) maandag bekend. Meer agenten op de fiets betekent gezondere medewerkers, schonere lucht en minder files, denkt Van Veldhoven.

De eenheid Oost-Nederland neemt het voortouw. Oost-Nederland wil dat elk politieteam de komende jaren laadpunten voor e-bikes krijgt. Daarnaast komt er bij aanpassingen aan politiebureaus meer ruimte voor fietsvoorzieningen, zoals stallingen.

Van Veldhoven investeert samen met provincies, stadsregio’s en gemeenten 345 miljoen euro in nieuwe fietsroutes en stallingen. Ook wordt het leasen van een fiets vanaf 1 januari 2020 net zo makkelijk als het leasen van een auto, maar dan tegen de lage bijtelling van 7 procent.

De staatssecretaris heeft samen met bedrijven en instellingen in meerdere bedrijfstakken zoals de zorg, onderwijs, energie, maar ook Schiphol Group en TataSteel, ingezet op meer fietsende werknemers. Daar komt nu ook de politie bij.

Maatregelen die deze ‘fietsambassadeurs’ nemen zijn bijvoorbeeld gunstige kilometervergoedingen, laadmogelijkheden, leenfietsen, stallingen, douches en fietsenmakers op kantoor.

De staatssecretaris wil sowieso deze kabinetsperiode 200.000 extra forensen op de fiets hebben. ,,Mooi dat de nationale politie, de grootste werkgever van Nederland, meedoet”, vindt de bewindsvrouw.