Kort geding politiebonden om demonstratie

Foto: ANP

De politiebonden dagen de gemeente Den Haag voor de rechter om af te dwingen dat ze tijdens een pensioendemonstratie maandag langs de Tweede Kamer mogen lopen. Burgemeester Pauline Krikke heeft die route verboden, omdat de mars voor overlast en onveiligheid voor het winkelende publiek zou zorgen.

De bonden willen opnieuw demonstreren voor een betere pensioenvoorziening en vinden dat ze een signaal aan de politiek moeten kunnen afgeven door langs de Tweede Kamer en het Binnenhof te lopen. Dat dat overlast voor het winkelende publiek kan betekenen, hoeft volgens de bonden nog niet hun recht van demonstratie in te perken.

Volgens de gemeente Den Haag worden demonstraties al jaren uit het winkelgebied geweerd. Hulpdiensten hebben er te weinig ruimte om in geval van nood te kunnen optreden. Daarnaast zou het openbaar vervoer hinder van zo’n demonstratie ondervinden. ,,Voor deze demonstratie kunnen en willen we geen uitzondering maken.”

De route die de bonden van de gemeente mogen lopen voert van het Malieveld over onder meer de Koninginnegracht, Kneuterdijk en Lange Vijverberg, op gehoorafstand van het Binnenhof, terug naar het Malieveld.

Het kort geding dient donderdag om 16.00 uur in de rechtbank in Den Haag.