Paasvuren kunnen zorgen voor smog

Foto: ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de luchtkwaliteit in Nederland dit paasweekend onvoldoende tot slecht is. Het branden van traditionele paasvuren in het oosten van het land en in Duitsland zorgt voor smog en rook.

Welke delen van het land precies last zullen krijgen van rook, stof en geur van de paasvuren, hangt af van de windrichting en windsnelheid. De laatste weersvoorspellingen van Weeronline wijzen op een matige oostenwind.

Smog zorgt voor een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht en kan leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPD en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

De meeste Nederlandse paasvuren zullen op zondag en maandag worden gehouden. In Duitsland vinden al op zaterdag paasvuren plaats. Een deel van de vreugdevuren is afgelast, uit vrees voor brandgevaar door het droge en warme weer.

Het RIVM raadt longpatiënten en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten aan zich niet overmatig in te spannen om klachten te voorkomen. In sommige gevallen kan medicatie worden aangepast in overleg met een arts.