Rutte: Schengen gebruiken als drukmiddel

Foto: ANP

Premier Rutte is een sterk voorstander van meer machtspolitiek om ervoor te zorgen dat Bulgarije en Roemenië hun deel aan vluchtelingen opvangen, corruptie bestrijden en hun rechtsstaat op orde krijgen. Zolang beide EU-landen dat niet doen, worden ze niet toegelaten als lid van de Schengenzone waarin zonder paspoort mag worden gereisd, is het idee.

Rutte en de Franse president Macron hebben deze ,,hefboom’’ op de EU-top in Sibiu naar voren gebracht. ,,Dit gaat echt een thema worden na de verkiezingen, zonder enige twijfel’’, zei Rutte na afloop. ,,Als je lid bent van Schengen moet je ook je verantwoordelijkheid nemen. Daar hoort bij dat je solidair bent met de opvang van vluchtelingen.’’

Roemenië en Bulgarije willen graag toetreden tot de Schengenzone, wat Nederland en Frankrijk tegenhouden. ,,Macron en ik zitten daar samen sterk in. Ook heel veel anderen trouwens”, aldus Rutte ,,Het lidmaatschap van Schengen, daar moet iets tegenover staan. Je moet de komende jaren veel meer machtspolitiek gebruiken om de belangen van Oost- en West-Europa, en Noord en Zuid-Europa, bij elkaar te kunnen brengen.”