Animal Rights: veel mis bij varkensboer Boxtel

Foto: ANP

Animal Rights vraagt woensdag inspectierapporten op bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit over de varkenshouderij in Boxtel, die eerder deze week werd bezet door dierenactivisten. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie is er een ”waslijst aan misstanden” over het bedrijf, terwijl de eigenaar ”alleen als slachtoffer ten tonele wordt gevoerd”.

Volgens Animal Rights probeerde het bedrijf in juli vorig jaar stil te houden dat er 1200 varkens in een stal in Haaren waren gestikt nadat het ventilatiesysteem was uitgevallen. Ook zouden er stallen zijn gebouwd die veel groter waren dan volgens de bouwvergunning was toegestaan. Het bedrijf zou in het verleden ook 20.000 varkens hebben laten ruimen, omdat hij in zijn varkensvoer suikerwater vervuild met een bepaald hormoon verwerkt had. Daardoor waren de dieren niet meer geschikt voor consumptie en waren ze dus ”economisch waardeloos”.

,,Het zou zomaar het topje van de ijsberg kunnen zijn”, aldus Animal Rights. De organisatie dient een zogeheten Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) in bij de NVWA.