Woensdag ‘gehaktdag’ voor kabinet

Foto: ANP

Het kabinet brengt woensdag verslag uit aan de Tweede Kamer over wat er in 2018 van alle plannen terecht is gekomen. Op Verantwoordingsdag, ook wel ‘gehaktdag’ genoemd, komen alle ministeries met hun jaarverslagen. Ook presenteert minister Wopke Hoekstra (Financiën) het financieel jaarverslag van de rijksoverheid.

De Algemene Rekenkamer geeft woensdag direct een oordeel over het gevoerde beleid op de verschillende departementen. Die onafhankelijke instantie controleert onder meer of de overheid zorgvuldig en doelmatig omspringt met belastinggeld. De Tweede Kamer debatteert volgende week over alle bevindingen.

Vorig jaar veegde de Rekenkamer op Verantwoordingsdag de vloer aan met de ICT-beveiliging bij de rijksoverheid. Veel ministeries bleken hun zaakjes op dat vlak nog altijd niet op orde te hebben, hoewel de Rekenkamer daar een jaar eerder ook al over aan de bel had getrokken.

Verantwoordingsdag wordt jaarlijks gehouden sinds 2000. Het had op de politieke kalender een volwaardige tegenhanger moeten worden van Prinsjesdag, de dag waarop het kabinet de plannen voor het komende jaar wereldkundig maakt, maar die status bereikte het evenement nooit.