Leeuwarden wil CDA’er Buma als burgemeester

Foto: ANP

De gemeenteraad van Leeuwarden heeft CDA-leider Sybrand Buma voorgedragen als nieuwe burgemeester van de Friese gemeente. Buma wordt de opvolger van Ferd Crone (PvdA), die sinds november 2017 burgemeester is in Leeuwarden.

Eind vorig jaar werd bekend dat de 64-jarige Crone komende zomer vertrekt. Hij gaat voor zijn partij naar de Eerste Kamer. Voor hem werd het ambt bekleed door onder meer Geert Dales (VVD) en Margreeth de Boer (PvdA).

Buma (53) is Kamerlid voor het CDA sinds 2002 en fractievoorzitter sinds 2010. Bij de parlementsverkiezingen van 2012 en 2017 was Buma de lijsttrekker voor de christendemocraten. Buma is geboren in het Friese Workum. Zijn vader was burgemeester van Workum en van Sneek.

De gemeenteraad stemde ’s avonds achter gesloten deuren op de kandidaten. Buma werd al enige tijd in verband gebracht met de burgemeesterspost. Er hadden dertien mensen gesolliciteerd. “Er is veel gespeculeerd, het is goed dat hier nu een eind aan komt”, aldus voorzitter Eline de Koning van de benoemingscommissie, die niet wilde zeggen of de stemming unaniem was.

Buma werd gelijk na de stemming geïnformeerd over de uitkomst. Hij is volgens De Koning ”dankbaar voor het vertrouwen”.

”Ik ben blij met deze keuze en heb hem al gefeliciteerd”, reageerde Crone. “Je moet het in Den Haag en Brussel halen tegenwoordig en daar de deuren openen. Ik heb het zelf geprobeerd en hij zal het zonder twijfel nog beter kunnen dan ik.”