SP zwicht voor kritiek, laat anderen meepraten

Foto: ANP

De commissie die moet onderzoeken hoe de SP zich uit het slop moet trekken, wordt uitgebreid met ‘gewone’ leden. De achterban van de partij vond dat de commissie die door het partijbestuur was voorgesteld, te veel kopstukken van de SP telde.

De commissie gaat zich buigen over de teleurstellende uitslagen van de laatste verkiezingen en over de koers van de partij. Het bestuur droeg tien leden voor, met een zestal vertegenwoordigers van de partijtop, als scheidend voorzitter Ron Meyer en partijleider Lilian Marijnissen. Op aandringen van de leden, die bijeen waren voor een zogeheten partijraad, krijgt de commissie er zes ‘gewone leden’ bij. Die moeten de partijtop “een spiegel voorhouden”, aldus de voorvechters van een grotere commissie.

De kritische leden wilden de commissie eigenlijk met vijftien mensen uitbreiden. Maar zes nieuwelingen, het tegenvoorstel van het bestuur, is volgens hen ook voldoende om ervoor te zorgen dat de partijtop de commissie niet meer domineert.

Op de partijraad klonk verder stevige kritiek op de campagne voor de Europese verkiezingen. Die mislukte: de SP verdwijnt na twintig jaar zelfs helemaal uit het Europees Parlement.

Vooral het spotje dat PvdA-rivaal Frans Timmermans als ‘Hans Brusselmans’ voor schut had moeten zetten, moest het ontgelden. De campagne speelde niet alleen “op de man”, maar wekte volgens kritische leden ook ten onrechte de indruk dat de SP de Europese Unie wil verlaten. Door zulke spotjes voortaan voor te leggen aan een testpanel, denken meerdere afdelingen campagneflaters als het Brusselmans-filmpje te voorkomen.

Partijvoorzitter Ron Meyer, die zich de kritiek op onder andere het mede door hem bedachte spotje aantrok en eind dit jaar terugtreedt, kreeg juist lof. Veel leden betreuren zijn vertrek en spraken uit dat dat voor hen niet had gehoeven.

Voor een groep leden die vindt dat de partij zich te veel tegen de gevestigde orde keert en te hard is voor migranten, was minder geduld. Zij werden onder meer weggezet als deserteurs en kregen het verwijt de partij te verdelen en te schaden.