‘Rechercheopleidingen moeten snel beter’

Foto: ANP

De opleidingen tot rechercheur bij de Politieacademie moeten snel verbeteren, vindt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Volgens deze dienst schiet zowel de Nationale Politie als de Politieacademie al jaren tekort bij de opsporingsopleiding.

Van de twaalf onderzochte opleidingen voldeden er twee, staat in het jaarrapport van de Inspectie. De school krijgt onvoldoende informatie van de politie om de opleidingen op peil te houden, er zijn te weinig docenten en soms te weinig plaatsen bij de opleidingen. Verder wordt “een aanzienlijk aantal examens” al tien jaar of langer gebruikt.

Volgens de inspectie wordt al tien jaar geprobeerd de zaak te verbeteren “zonder zichtbare resultaten te boeken”. Voor 1 oktober moet er een plan liggen om de opleidingen te verbeteren.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) spreekt van een “zeer zorgelijke situatie”. Maar er zijn volgens hem ook al stappen gezet om de kwaliteit van de academie te verbeteren. Het kabinet heeft eerder al aangekondigd extra geld in de rechercheopleiding te stoppen.

Vorige maand werd bekend dat de politie de top van de Politieacademie gaat vervangen omdat die niet in staat zou zijn om de forse uitbreiding en vernieuwing van de politie-opleiding te realiseren. De politie wil de komende zeven jaar 17.000 nieuwe agenten werven en opleiden.