‘Miljard extra voor landbouw in klimaatakkoord’

Foto: ANP

De komende tien jaar wordt er bijna een miljard euro uitgegeven aan de land- en tuinbouw om de klimaatdoelen te halen. Ook wordt er extra geld vrijgemaakt voor de verdere vrijwillige sanering van de varkenssector.

Bronnen bevestigen berichtgeving in De Telegraaf en het AD. De plannen komen vrijdag naar buiten. De regering presenteert dan haar klimaatplannen.

Er gaat het komende decennium elk jaar 70 miljoen naar de sector. Dat geld is bedoeld voor de aanpak van de veenweidegebieden (zoals drainage), verdere verduurzaming van de glastuinbouw en veeteelt (bijvoorbeeld emissieloze stallen), kennisontwikkeling en aanpak van ontbossing.

Ook gaat er eenmalig 100 miljoen euro naar de veenweidegebieden. Een andere eenmalige financiële injectie krijgen de Natura 2000 gebieden. Hoeveel geld daarvoor wordt uitgetrokken wordt nog over gesproken. Ook hier zou het naar verluidt om rond de 100 miljoen gaan.

Vrijdag meldt het kabinet ook dat er nog eens 60 miljoen euro extra komt om varkenshouders vrijwillig te laten stoppen. Voor deze warme sanering is in het regeerakkoord al 120 miljoen euro voor vrijgemaakt.