Tocht voor dieren door Amsterdam

Foto: ANP

Honderden mensen hebben zaterdag in Amsterdam The Official Animal Rights March gelopen. Het was de tweede keer dat de mars tegen iedere vorm van het gebruiken, misbruiken en uitbuiten van dieren in Nederland werd gehouden.

Het is eigenlijk een ‘bewustzijnsmars’ om te laten zien dat er mensen zijn die op een andere manier met dieren omgaan, aldus Erwin Vermeulen, campagneleider Animal Rights aan het begin van de tocht. “Dieren worden nu principieel verkeerd gebruikt voor menselijk nut, bijvoorbeeld in laboratoria, in de bioindustrie, maar ook door op ze te jagen. Door ons eens per jaar op straat te laten zien, maken we andere mensen er misschien van bewust dat het anders kan. Ik ben hoopvol. De vleesconsumptie daalt en de verkoop van vleesvervangers stijgt.”

Onder de deelnemers die vanaf de Amsterdamse Westergasfabriek door de stad liepen, waren onder anderen de Nederlandse Vereniging van Veganisme en Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Aan de eerste Nederlandse editie van de mars deden vorig jaar ongeveer 1200 mensen mee. Dit jaar waren het er volgens de organisatie ongeveer evenveel.

De mars wordt ook in 37 andere steden gehouden, maar niet per se op dezelfde dag. De manifestatie in Londen is al geweest en staat zondag in Brussel gepland.