Autoriteit Persoonsgegevens bekijkt spionage

Foto: ANP

De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt de zogenoemde spionageaffaire in Maastricht. Daarbij gaf de gemeente vorig jaar opdracht aan een extern detectivebureau om de mailboxen van 41 kritische ambtenaren te bekijken. En dat terwijl de ambtenaren van niets wisten.

De AP besloot tot een onderzoek na 22 klachten hierover. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde brief van verantwoordelijk wethouder Jim Janssen aan de gemeenteraad. Het detectivebureau zocht naar degene die vertrouwelijke notulen had laten uitlekken van een vergadering waarin werd voorgesteld om lastige medewerkers te ontslaan.

Een lek is nooit gevonden. Het onderzoek kostte 50.000 euro.

De AP wil weten of de gemeente persoonsgegevens heeft verstrekt aan het detectivebureau. Ook wil de AP weten wat de reden van de gemeente was voor elke afzonderlijke ambtenaar om deze te bespioneren. Ook vraagt de AP wat de gemeente heeft gedaan om de privacy van de ambtenaren te beschermen. Tenslotte wil de AP weten welke sancties aan de ambtenaren zijn opgelegd op basis van de bevindingen door het recherchebureau.

De AP wil uiterlijk 27 september antwoord van de gemeente.