Concertgebouw Prijs voor Jaap van Zweden

Foto: ANP

De Concertgebouw Prijs 2020 is voor Jaap van Zweden, meldt de beroemde muziektempel zelf. De prijs wordt hem op 7 mei overhandigd, aan de vooravond van het Mahler Festival waarbij voor de dirigent een prominente rol is weggelegd.

Tijdens het vorige Mahler Festival (1995) speelde hij de Eerste symfonie van Mahler als concertmeester van het Concertgebouworkest. In 2020 opent Van Zweden het Mahler Festival met deze symfonie op hetzelfde podium, kondigt het Concertgebouw aan, maar nu als chef-dirigent van de New York Philharmonic.

De Concertgebouw Prijs wordt voor de twaalfde keer uitgereikt en bestaat uit een kunstwerk en een permanente vermelding van de laureaat op het eretableau in Het Concertgebouw, tegenover de solistentrap van de Grote Zaal.

“Jaap van Zweden is van jongs af aan innig met het Concertgebouw verbonden. Als Amsterdams kind trad hij er al diverse malen op, hij won er in 1977 het Oskar Back Concours, was vanaf zijn negentiende concertmeester van het Concertgebouworkest en trad er later op als dirigent met verschillende orkesten”, zegt Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw.