Tot bijna 7 jaar cel voor drugstransportbende

Foto: ANP

Acht mannen die betrokken waren bij het transporteren en de opslag van enorme hoeveelheden chemicaliën waarmee synthetische drugs kunnen worden gemaakt, zijn veroordeeld tot celstraffen van vijftien maanden tot bijna zeven jaar. Drie mannen werden donderdag vrijgesproken door de rechtbank in Den Bosch.

De hoogste straf van zes jaar en negen maanden was voor een 38-jarige man uit Eindhoven, die leiding gaf aan de organisatie. Een 26-jarige man uit Venlo maakte deel uit van deze organisatie en kreeg vijf jaar celstraf. Zes andere verdachten – uit Venlo, Eindhoven, Valkenswaard, Spijkenisse en Rossum – hielpen met de transporten, opslag of het lossen van de harddrugs, ze verhuurden ruimten voor een drugslab of bezaten wapens.

De rechtbank sprak van een grootschalige en professionele werkwijze. De tonnen chemicaliën werden tussen eind 2017 en april 2018 vanuit Polen naar Nederland gebracht. Een Poolse verdachte verklaarde in deze zaak dat de Nederlanders groter waren dan Pablo Escobar, de Colombiaanse drugsbaas. Er werden duizenden kilo’s fosforzuur, zoutzuur, aceton, methanol, methylamine, zwavelzuur en ammoniakgas onderschept. Daarmee konden miljoenen xtc-pillen en veel amfetamine worden gemaakt.