Verbouwen blijft populair in Nederland

Foto: Pexels

Uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt dat het aantal verbouwingen in Nederland de laatste jaren flink is gestegen. Zo gaven Nederlanders in 2014 nog ‘slechts’ 2,9 miljard euro uit aan verbouwingen, in 2018 was dit maar liefst 3 miljard meer. Dit is een stijging van 103 procent.

Er zijn meerdere redenen aldus het EIB waarom deze cijfers zo opvallend hoog zijn. Consumenten hebben meer te besteden omdat het economisch goed gaat in Nederland. Daarnaast zijn de huizenmarkt hoog en is het aanbod schaars. Hierdoor steken steeds meer mensen hun spaargeld in hun eigen huis. Door een verbouwing wordt je huis meer waard en kan je er langer blijven wonen.

Stijgende winst

Aannemers, bouwmarkten en woonboulevards profiteren volop van het feit dat steeds meer mensen voor een verbouwing kiezen. In het eerste kwartaal van 2019 steeg de winst met 8,6 procent, blijkt uit onderzoek van de ABN Amro. Volgens onderzoek van het CBS blijkt dat doe-het-zelf-winkels tot nu toe 8 procent meer verkopen dan in 2018. Meubelwinkels genieten van een stijging van 4,7 procent en tuincentra van 6,5 procent meer verkoop dan vorig jaar.

Zelf verbouwen of uitbesteden?

Ben je van plan om je huis te verbouwen? Daar komt veel bij kijken en vraagt om een gedegen voorbereiding en planning. Zorg dat je duidelijk weet wat je wilt, wat je zelf wilt gaan doen en wat je eventueel wilt uitbesteden. Wil je veel zelf gaan doen, waaronder buitenwerk? Dan heb je met steigers te maken. Afhankelijk van wat je wilt verbouwen, is het goed om te kijken of je nog thuis kan blijven wonen, of dat je een aparte leefruimte moet creëren of dat je op zoek moet naar een tijdelijk logeeradres.

Financieel plaatje verbouwing

Het is belangrijk dat je weet hoe je de verbouwing gaat betalen. Heb je spaargeld opzij gezet, ga je lenen of ga je wellicht een tweede hypotheek afsluiten?  Ook hier is van invloed wat je zelf gaat doen en kopen of wat je laat aannemen. Houd rekening met extra kosten, want een verbouwing loopt altijd anders dan gepland. Er zijn altijd onvoorziene uitgaves, bijvoorbeeld ladders kopen. Bekijk naast de financiën of je vergunningen nodig hebt om je verbouwing te realiseren. Meestal kan een verbouwing zonder vergunning, maar controleer bij de gemeente om onvoorziene omstandigheden te voorkomen. Het aanvragen van een vergunning, indien toch nodig, kan zes weken duren.

Ten slotte is het aan te raden om je buren te laten weten dat je van plan bent om te verbouwen. Houd ze op de hoogte, breng een bloemetje langs en nodig ze bij je thuis uit als de verbouwing voorbij is. Een verbouwing kan voor veel overlast zorgen en je wilt je buren graag te vriend houden.