Onderzoek leidinggevenden inlichtingendienst

Foto: ANP

Tegen twee leidinggevenden van de inlichtingendienst van de politie loopt een disciplinair onderzoek wegens vermoeden van plichtsverzuim.

Het gaat om het Team Criminele Inlichtingen (TCI), onderdeel van de Landelijke Eenheid, dat zich bezighoudt met de bestrijding van georganiseerde misdaad. Dat heeft een woordvoerster van de Landelijke Eenheid bevestigd naar aanleiding van een onderzoek van het radioprogramma Argos.

Het onderzoek volgt op een groepsklacht van een aantal teamleden. Volgens de woordvoerster zijn de twee leidinggevenden nog wel in functie. Er worden gesprekken gevoerd met de medewerkers. Omdat het gaat om een lopend onderzoek kunnen er verder geen mededelingen over worden gedaan, aldus de zegsvrouw.

Volgens Argos gaat het om veertien teamleden die zich onder meer storen aan de manier van leidinggeven. Ze spreken van een verziekte werksfeer. Uit gesprekken met politiebronnen en inzage in interne documenten blijkt dat er bij het TCI al langere tijd problemen zijn. Leidinggevenden zouden volgens de teamleden misstanden hebben afgedekt en elkaar de hand boven het hoofd hebben gehouden.

Klachten zijn niet opgepakt en problemen niet opgelost, met verstoorde verhoudingen en wantrouwen tot gevolg. Ook is er melding gedaan van het opzettelijk zoekmaken van officiële stukken, blijkt uit documenten die Argos heeft ingezien.