Rechters beslissen over toekomst XS4ALL

Foto: ANP

Het is de dag van de waarheid voor XS4ALL. De Ondernemingskamer in Amsterdam bepaalt maandag of moederbedrijf KPN de internetprovider mag opheffen. De zaak is aangespannen door de ondernemingsraad van XS4ALL. Die vindt de plannen slecht onderbouwd en in strijd met gemaakte afspraken.

KPN had in januari aangekondigd te stoppen met het merk XS4ALL. De ondernemingsraad van de provider adviseerde om dat niet te doen, maar KPN legde dat advies naast zich neer. De ondernemingsraad is daarom in beroep gegaan bij de Ondernemingskamer.

XS4ALL werd in 1993 opgericht door een groep hackers. KPN kocht het bedrijf in 1998. Daarna bleef XS4ALL bestaan als een apart merk, dat zich onderscheidde door zijn activisme, bijvoorbeeld door de inzet voor privacy online. KPN wil dat de honderdduizenden klanten van XS4ALL overstappen naar het hoofdmerk.

Boze aanhangers van XS4ALL hebben al een alternatieve provider opgezet, Freedom Internet. Die is op 11 november gepresenteerd en kreeg in de eerste week “tussen de 10.000 en de 100.000 aanmeldingen”. Het is de bedoeling dat de aanmelders in het eerste kwartaal van 2020 daadwerkelijk een internetverbinding via Freedom krijgen. De initiatiefnemers hebben geen hoop meer dat XS4ALL behouden kan blijven door de zaak bij de Ondernemingskamer.