Machiavelliprijs voor onderzoekers van Bellingcat

Foto: ANP

De Machiavelliprijs gaat dit jaar naar het onderzoekscollectief Bellingcat. Dat heeft de Stichting Machiavelli dinsdagochtend bekendgemaakt.

Bellingcat krijgt de prijs vanwege “zijn vernieuwende wijze van onderzoeksjournalistiek die keer op keer zorgt voor baanbrekende onthullingen”, aldus het juryrapport. “Bellingcat heeft diepgravende onderzoeksjournalistiek een stevige kwaliteitsimpuls gegeven in een tijdperk waarin we steeds meer ‘fake news’ zien. “De onthullingen van Bellingcat over MH17 hebben wereldwijd impact gehad en in Nederland in het bijzonder”. Bellingcat bracht in kaart wie er medeverantwoordelijk zouden zijn voor het neerhalen van vlucht MH17.

Bellingcat werd opgericht door de Britse blogger Eliot Higgins. Die reageert opgetogen op de prijs. “We zijn erg trots dat we deze prijs hebben gewonnen”, aldus Higgins. “Het is een belangrijk jaar geweest voor Bellingcat met de opening van ons nieuwe hoofdkantoor in Nederland en grote onderzoeken naar een aantal kwesties, waaronder extreemrechts wereldwijd, Russische spionnen in Europa en meer onthullingen over MH17.” Higgins heeft ook hoge verwachtingen voor 2020. Hij zegt in de komende weken een “groot nieuw project” te zullen aankondigen.

De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Higgins zal de prijs op 12 februari in ontvangst nemen.