18 jaar geëist voor moord ex-vriendin in aanwezigheid dochtertje

Foto: ANP

Tegen de 30-jarige Stephan K. uit Barendrecht is een celstraf van achttien jaar geëist voor de moord op zijn ex-vriendin. Zij werd eind 2018 dood in haar woning in Rotterdam gevonden. Haar peuterdochtertje was ook in huis aanwezig en was ongedeerd.

De gaspitten waren opengedraaid, met het risico op een ontploffing. De officier van justitie sprak van een “laffe maar geplande en uiterst doortrapt uitgevoerde moord”. Hij rekent het K. “zeer zwaar” aan dat hij het gas opendraaide terwijl het 2-jarige kind nog in de woning was.

De verdachte was de fatale avond bij zijn ex-vriendin in huis, gaf hij donderdag toe in de rechtbank in Dordrecht, maar hij ontkent ten stelligste dat hij iets met haar dood te maken heeft. “Ik vind het verschrikkelijk voor iedereen die het beste met haar voorhad. Ook voor mezelf, we kenden elkaar al zeventien jaar. Ik heb het verlies nog niet kunnen verwerken.” Zijn advocaat vindt dat K. vrijgesproken moet worden.

Het slachtoffer had K. kort voor haar dood de deur gewezen omdat ze – zoals K. het noemde – “achter wat leugens en leugentjes” was gekomen. Hij had haar bijvoorbeeld voorgehouden dat hij een ernstige ziekte had om te verdoezelen dat hij geen baan kon vinden. Ook zou hij zonder haar medeweten leningen op haar naam hebben afgesloten. Daar was het slachtoffer volgens het Openbaar Ministerie pas recent achtergekomen en ze wilde aangifte tegen K. gaan doen.

De dagen voor haar dood, had de verdachte op internet gezocht naar termen als “pindapoeder door koffie mengen” en “wurgen zonder spoor”. Daar had hij geen goede verklaring voor, behalve dat hij wel vaker naar “gekke” dingen zocht op internet. De rechter zei tijdens de zitting dat alles toch wel in de richting van K. lijkt te wijzen. “Heeft u haar gedood?”, vroeg de rechter. “Zeker niet”, zei K. wederom.

De verdachte staat bij familie, vrienden en zijn omgeving niet bekend als agressief, maar wel als dominant. Deskundigen hebben een stoornis gevonden met borderlinetrekken, maar deze heeft volgens hen geen link met hetgeen waarvan hij wordt verdacht. Daarom eiste het OM niet de maatregel tbs, maar alleen een celstraf.

De rechtbank doet op 23 januari uitspraak.