Geen gevolgen misleiding Kamer over missie in Kunduz

Foto: ANP

De misleiding van de Tweede Kamer over de politietrainingsmissie in Kunduz krijgt geen politieke gevolgen. De Kamerleden kregen een te rooskleurig beeld voorgeschoteld van de inzet tussen 2011 en 2013 in Afghanistan. Wel moet het kabinet volgens de Kamer in de toekomst transparant zijn over de gang van zaken bij missies.

“Niemand is geholpen met het rooskleuriger maken van een missie”, zei André Bosman van regeringspartij VVD. Voor D66’er Sjoerd Sjoerdsma was dit “eens maar nooit weer”. “Defensie moet eerlijk durven zijn”, aldus John Kerstens (PvdA).

De onafhankelijke inspectiedienst van Buitenlandse Zaken meldde vorige week dat de Kamer onjuist was geïnformeerd. De leiding van de missie verzweeg tegenslagen om het politieke draagvlak voor de missie niet te verliezen. Er werd bijvoorbeeld een te gunstig beeld gegeven van het aantal opgeleide agenten. Ambtenaren werden onder druk gezet om positief te rapporteren.

Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) is het “niet goed” dat de Kamer niet de correcte informatie kreeg. “De luiken bij Defensie moeten open. Wij moeten transparant zijn”, zei minister Ank Bijleveld. Beiden vinden het “zeer zorgelijk” dat mensen zich onder druk gezet voelden om positief verslag te doen.

Er zijn inmiddels maatregelen genomen om zoiets in de toekomst te voorkomen, aldus Blok. Hij beloofde de Kamer toekomstige missies na afloop door een onafhankelijke partij te laten evalueren.

De uitzending naar Kunduz kwam in de Tweede Kamer moeizaam tot stand. Om steun te krijgen werd een heel aantal voorwaarden aan de missie gesteld. Dat bemoeilijkte de missie en moet niet meer gebeuren, erkennen de partijen.

SP’er Sadet Karabulut had op meer zelfreflectie van de Kamer gehoopt, zei ze. “We steunen al negentien jaar een oorlog gebaseerd op leugens.” Ze wil een parlementair onderzoek naar de misleiding van de Kamer, maar kreeg geen steun.

Het kabinet en een meerderheid van de Kamer oordelen positief over de inzet in Kunduz. “Er is een topprestatie in Kunduz neergezet”, meent Martijn van Helvert (CDA). Ook Bram van Ojik van GroenLinks – de partij die ernstig verdeeld was over de missie – zei ook nog steeds achter de inzet te staan.