Linkse oppositie kraakt stikstofplan kabinet voor landbouw

Foto: ANP

De linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer geven de stikstofplannen die het kabinet vrijdag voor de landbouwsector ontvouwde een dikke onvoldoende. Zij geloven niet dat de aangekondigde uitkoopregeling voor boeren veel zoden aan de dijk zet. Bovendien vinden zij dat er inmiddels een concreet plan had moeten liggen voor natuurherstel.

“Negen maanden na het uitbreken van de stikstofcrisis ligt er nog steeds geen plan voor natuurherstel”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “Zonder natuurherstel geen vergunningen, zonder vergunningen geen woningbouw. Rutte laat zijn oren hangen naar boze boeren. Zijn besluiteloosheid brengt ons land van een ecologische in een economische crisis.”

Ook PvdA-Kamerlid William Moorlag denkt dat de plannen “nog steeds onvoldoende” zijn om de bouw van betaalbare woningen weer op gang te krijgen. “Daarvoor zijn meer middelen voor natuurherstel en scherpere keuzes in de bio-industrie nodig. Het kabinet hobbelt nog steeds achter de feiten aan, in plaats van leiding te geven.”

Fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren noemt de uitkoopregeling voor de veehouderij “véél te mager”. En de subsidieplannen voor boeren die wel door willen vindt zij “oerdom”.