Omstreden Polanski-film in Nederlandse bioscopen, ná debat

Foto: ANP

J’accuse, de nieuwe film van Roman Polanski, wordt waarschijnlijk in april uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. Distributeur Cinéart gaat de film aan theaters aanbieden, maar pas na een groot publiek debat over de vraag of de film wel vertoond zou moeten worden gezien het seksuele wangedrag waar de regisseur voor is veroordeeld.

Dat openbare debat moet plaatsvinden in Amsterdam. Voor het gesprek worden voor- en tegenstanders van vertoning van de film uitgenodigd, laat een woordvoerder van Cineárt vrijdag weten. “We willen de ruimte bieden aan het debat wat er zwaarder weegt: de kunst of het gedrag van Polanski.”

De filmmaker werd in 1977 in de VS veroordeeld voor seks met een 13-jarig meisje. Sindsdien woont hij in Europa, omdat hij in Amerika direct zou worden opgepakt. Intussen hebben meerdere andere vrouwen Polanski beschuldigd van verkrachting. Tegelijk met de lancering van J’accuse dook een nieuwe beschuldiging tegen hem op. Een Franse vrouw zegt dat ze door Polanski is verkracht in de jaren zeventig.

De titel J’accuse verwijst naar de open brief van Émile Zola tegen de veroordeling van de Frans-Joodse officier Albert Dreyfus die in 1894 ten onrechte werd beticht van spionage. Volgens veel recensenten is de film een meesterwerk. Cineárt wil J’accuse sowieso aanbieden via het streamingplatfom Picl, zodat Nederlandse filmliefhebbers de film zelf thuis kunnen zien.