Kamerbestuur: klagen over Kamerlid bij onafhankelijk college

Foto: ANP

Wie denkt dat een Tweede Kamerlid over de schreef is gegaan, kan straks aankloppen bij een onafhankelijke klachtencommissie, als het aan het Kamerbestuur ligt. Nu ontbreekt een duidelijke toezichthouder op de handel en wandel van Kamerleden nog.

De Kamer werkt sinds ruim een jaar aan nieuwe integriteitsregels, omdat Kamerleden steeds meer onder een vergrootglas liggen. Een anti-corruptiecommissie van mensenrechtenorganisatie Raad van Europa dringt al geruime tijd aan op strenger toezicht. Deze commissie verwees onder meer naar de rel over een door toenmalig D66-leider Alexander Pechtold cadeau gekregen appartement.

Collega-Kamerleden maar ook gewone burgers moeten een klacht kunnen indienen als zij denken dat een Kamerlid de gedragscode heeft overtreden, stelt het Kamerbestuur voor. Een nieuw driekoppig college zou dan moeten onderzoeken of het Kamerlid inderdaad een misstap heeft begaan. Zo ja, dan kan het college de Kamer aanraden de politicus op te dragen om de zaak recht te zetten, hem te berispen of zelfs een maand te schorsen.