Nederlandse militairen teruggekeerd uit Afghanistan

Foto: ANP

Ongeveer veertig Nederlandse militairen die op missie zijn in Afghanistan zijn donderdagavond vanwege de coronacrisis tijdelijk teruggekeerd. Ze kwamen aan op vliegbasis Eindhoven.

Nog eens dertig Nederlandse militairen keerden terug omdat hun tijd in Afghanistan erop zat. Alle zeventig militairen zijn vooraf gecontroleerd door medisch personeel. Niemand vertoont ziekteverschijnselen.

De aankomst in Eindhoven was vanwege de coronarichtlijnen anders dan normaal. De militairen werden na aankomst meteen naar de parkeerplaats gebracht waar hun familieleden wachtten en moesten direct vertrekken.

De commandant van de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan heeft besloten dat al het personeel dat niet essentieel is voor de missie tijdelijk naar huis kan gaan. De trainingen zijn stilgelegd vanwege het coronavirus.

Zo’n 170 Nederlandse militairen nemen deel aan deze missie. Zij trainen, adviseren en assisteren daar Afghaanse veiligheidsdiensten. Ze zijn gestationeerd in Mazar-e-Sharif en de hoofdstad Kabul.

Ook van andere missies komen militairen tijdelijk terug. Circa veertig militairen die ingezet worden in Irak komen tijdelijk naar huis. De trainingsmissie daar is op verzoek van de lokale autoriteiten stilgelegd. Naar verwachting wordt deze missie op 24 mei hervat.