Aantal doden door coronavirus met 71 gestegen

Foto: ANP

Het officiële dodental door het coronavirus is met 71 gestegen. Sinds het begin van de uitbraak zijn zeker 5359 mensen overleden die besmet waren met het virus. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 35. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Sinds het begin van de uitbraak hebben ziekenhuizen in totaal 10.592 mensen opgenomen vanwege het coronavirus. Op donderdag stond de teller van het RIVM nog op 11.192 opnames. Het RIVM heeft de manier van tellen veranderd. Mensen die om een andere reden in een ziekenhuis werden opgenomen en vervolgens corona bleken te hebben, tellen vanaf vrijdag niet meer mee in de ziekenhuisopnames. Ze staan nog wel bij het totaal aantal coronagevallen.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 42.093. Dat zijn er 319 meer dan op donderdag. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

De piek van de coronacrisis was eind maart en begin april. Toen lagen het aantal ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen het hoogst. Het aantal ziekenhuisopnames ligt nu al ongeveer drie weken lang onder de honderd per dag. Het aantal overlijdens op een dag is ook aanzienlijk gedaald.

De helft van alle coronapatiënten is 60 jaar of ouder. Van de mensen die in ziekenhuizen werden opgenomen, is de helft 69 jaar of ouder. Bij de overleden patiënten was de helft 82 of ouder. Onder de doden zijn ook een tiener, drie twintigers, negen dertigers en meer dan twintig veertigers. Bij vrouwen is de ziekte vaker vastgesteld dan bij mannen, maar meer mannen zijn in ziekenhuizen opgenomen. Van de overleden patiënten was iets meer dan de helft man.

Oost-Brabant, de Peel, het noorden van de Veluwe en het westen van Overijssel hebben naar verhouding de meeste coronagevallen. Ook op Tholen en Goeree-Overflakkee is het virus relatief vaak vastgesteld. In de afgelopen week zijn naar verhouding vrij veel inwoners van de gemeenten Weesp, Voorschoten, Baarle-Nassau, Heerde en Oostzaan overleden. Verder werden relatief veel inwoners van onder meer Lelystad, Dronten, Delfzijl, Harderwijk, Tubbergen, Rucphen en Sliedrecht in de afgelopen week in ziekenhuizen opgenomen.