Twee onderzoeken naar gasexplosie Nijmegen

Foto: ANP

De politie en het Staatstoezicht op de Mijnen onderzoeken hoe woensdag een verwoestende gasexplosie kon ontstaan in een huis aan de 32e straat in de Nijmeegse wijk Hillekensacker. De explosie heeft volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls en woningcorporatie Woonwaarts “ontzettend veel schade” aangericht aan tientallen woningen. Drie woningen zijn onbewoonbaar verklaard.

De 60-jarige bewoner van het pand waar de explosie plaatshad, ligt in het ziekenhuis. Uit de onderzoeken moet blijken of hij verantwoordelijk was voor de explosie. Hij is volgens Bruls nu geen verdachte. “Het is ongelooflijk en een klein wonder dat alleen deze man gewond is geraakt. Alles is letterlijk en figuurlijk omvergeblazen, het is een ravage”, aldus de burgemeester vrijdag.

Het Staatstoezicht op de Mijnen houdt toezicht op de energiewinning in Nederland. De dienst onderzoekt in Nijmegen of alles met de gasleidingen van netbeheerder Liander in orde was.

De bewoners van 24 huurhuizen en zes koopwoningen moesten woensdag in allerijl hun huizen verlaten. Veel huizen missen ramen, deuren en delen van daken. Een aantal bewoners kan vrijdagavond weer naar huis. Experts bekijken vrijdagmiddag met bewoners of hun huizen met de aangebrachte noodvoorzieningen weer veilig en bewoonbaar zijn. Daarna zorgt de woningcorporatie voor een schoonmaakbeurt.

Directeur Esther Lamers van Woonwaarts hoopt dat alle ontruimde panden in het weekend weer bewoond kunnen worden, afgezien van de drie totaal verwoeste huizen. Volgende week gaan aannemers aan de slag om de “miljoenenschade” definitief te herstellen. Wat er met de drie vernielde huizen gaat gebeuren moet volgens haar nog beslist worden. Woonwaarts zorgt voor ander onderdak voor de bewoners. De woningcorporatie is verzekerd voor de schade. De eigenaren van de zes koopwoningen moeten zelf zorgen voor herstel en vergoeding van hun schade.

Woonwaarts en de gemeente verwachten dat in de komende weken zal blijken dat nog meer huizen schade hebben opgelopen. Dat moet blijken uit bouwkundige inspecties. De kans bestaat dat gevels of daken ontzet zijn. De explosie was zo krachtig dat het dak van het ontplofte pand in een andere straat terechtkwam.