Hoge Raad oordeelt in zaak Nicole van den Hurk

Foto: ANP

De Hoge Raad doet dinsdag uitspraak in de zaak rond de 15-jarige Eindhovense Nicole van den Hurk, die in het najaar van 1995 werd verkracht en gedood. De 53-jarige Jos de G. is hiervoor in oktober 2018 in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel. De zaak bleef lang onopgelost, totdat De G. in 2014 via een DNA-match in beeld kwam.

De rechtbank vond destijds alleen de verkrachting bewezen en legde De G. vijf jaar cel op. In hoger beroep kwam het gerechtshof in Den Bosch hof tot andere inzichten en vond ook het bewijs voor doodslag geleverd. De G. heeft ontkend. Hij ging in cassatie bij de Hoge Raad omdat hij en zijn advocaten vinden dat hij geen eerlijk proces heeft gehad. Ook heeft het hof de bewezenverklaring in de uitspraak niet goed gemotiveerd, menen zij.

In april schreef de advocaat-generaal in zijn advies aan de raad dat de veroordeling van De G. overeind moet blijven. Direct bewijs voor de verkrachting en doodslag ontbreekt weliswaar, aldus de advocaat-generaal, maar het hof heeft uit het bewijs kunnen afleiden dat De G. de dader van beide misdrijven is geweest.

Nicole van den Hurk verdween in de vroege ochtend van 6 oktober 1995. Anderhalve maand later werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.