Kamer wil wapens kabinet tegen buitenlandse inmenging zien

Foto: ANP

De Tweede Kamer wil inzien wat voor wapenarsenaal het kabinet voor ogen heeft om inmenging en nepnieuws in de aanloop naar de komende verkiezingen tegen te gaan. Nederland moet immers “zelf de integriteit van haar verkiezingen kunnen garanderen”, stellen de VVD en de PvdA. Ze willen daarom weten of het kabinet wel een concreet plan heeft.

Er leven grote zorgen over mogelijke inmenging door buitenlandse machten met kwade bedoelingen, ook bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. Recent waarschuwde minister Kajsa Ollongren nog dat ook op Nederlandse sociale media misleidende informatie wordt verspreid uit de koker van Rusland. Dat land zou het coronavirus aangrijpen om Europese landen tegen elkaar op te zetten, stelt het kabinet.

In het najaar moet het kabinet aangeven met welke techbedrijven het samenwerkt, wat er op Europees niveau gebeurt en welke middelen verder worden ingezet om ervoor te zorgen dat buitenlandse digitale inmenging bij de komende verkiezingen worden voorkomen. Ook moet duidelijk worden wat sociale platforms als Facebook, Instagram en Twitter doen om te achterhalen wie politieke advertenties plaatst of probeert te plaatsen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het verzoek om zo’n overzicht.

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam bleek eerder overigens dat bij de verkiezingen van 2019 buitenlands nepnieuws geen rol heeft gespeeld. Volgens het Rathenau Instituut lijkt de verspreiding van desinformatie in ons land ook wel mee te vallen, hoewel de organisatie wel benadrukt dat Nederland waakzaam moet blijven.