Gemeenteraad Utrecht legt eisen nieuwe burgemeester vast

Foto: ANP

De gemeenteraad van Utrecht legt donderdagochtend een profielschets voor de nieuwe burgemeester vast. Ook stelt de raad een vertrouwenscommissie in voor de benoeming van de nieuwe eerste burger van de stad. Nadat burgemeester Jan van Zanen naar Den Haag vertrok, is er een vacature.

De profielschets geeft de belangrijkste eigenschappen en kwaliteiten weer, waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen. Zo moet hij of zij de taal spreken “die verbindt en Utrecht vooruit helpt”. “Op het podium, maar ook aan de keukentafel. Je recht je rug voor mensen die moeite hebben om mee te komen. Openheid en sensitiviteit kenmerken jouw stijl”.

Verschillende mensen hebben meegewerkt aan het opstellen van de profielschets. Dat zijn onder andere het college van burgemeester en wethouders, de fractievoorzitters van alle partijen, ambtenaren, de directeur van de veiligheidsregio en de burgemeester van Amersfoort als plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht en de hoofdofficier van Justitie. Al deze input is meegenomen bij het schrijven de profielschets.

Ook hebben ruim 1100 Utrechters hun wensen voor de nieuwe burgemeester doorgegeven. Veel mensen willen een jonge, ervaren en representatieve vrouw. De burgemeester moet toegankelijk, sociaal, charismatisch, krachtig en integer zijn. Verder moet de burgemeester een hart hebben voor de stad en naar vernieuwing streven, vinden zij.

Aan het einde van de middag haalt commissaris van de Koning Hans Oosters de profielschets op. Vanaf dat moment kunnen kandidaten gaan solliciteren. De vertrouwenscommissie, die bestaat uit twaalf leden uit de raad, voert vervolgens de sollicitatiegesprekken. Zij dragen uiteindelijk twee kandidaten voor. De gemeente verwacht dat dit kort voor het kerstreces gebeurt.