Outbreak Management Team komt dinsdag bijeen

Foto: ANP

Het Outbreak Management Team (OMT) komt dinsdag bij elkaar om onder meer te praten over het gebruik van mondkapjes. Het kabinet heeft het team van experts gevraagd op welke manier breed gebruik van mondkapjes de verspreiding van het coronavirus kan tegengaan. De verwachting is dat er in de middag ook een persmoment volgt over de bijeenkomst, aldus een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het kabinet heeft het OMT om advies gevraagd nadat het aantal besmettingen weer was toegenomen. Nederlanders lijken de coronaregels steeds minder goed na te leven. Op plekken waar de 1,5 meter afstand niet altijd goed kan worden gehouden, zoals in drukke winkelstraten of in winkels, kunnen mondkapjes mogelijk bescherming bieden.

In het openbaar vervoer is het dragen van zo’n beschermend kapje al verplicht. Het kabinet heeft het OMT ook gevraagd te kijken naar de mogelijkheid om mensen die uit risicogebieden komen standaard te laten testen, ook als ze geen klachten hebben. Op die manier hoeven reizigers uit die gebieden mogelijk ook minder lang in thuisisolatie te blijven.