Politie arresteert 18 onruststokers Kanaleneiland Utrecht

Foto: ANP

De politie heeft in de Utrechtse wijk Kanaleneiland achttien mensen opgepakt die betrokken waren bij onrust in de wijk. Zij maakten deel uit van een grotere groep van ongeveer 25 tot 30 jongeren die vrijdagavond bij winkelcentrum Rijnbaan Kanaleneiland aan het rellen was. Deze jongeren kwamen voornamelijk van buiten de wijk, zo benadrukt een woordvoerster van de gemeente Utrecht. De politie verwacht nog meer mensen aan te houden.

In een brief die locoburgemeester Lot van Hooijdonk zaterdag stuurde naar de gemeenteraad meldt zij dat een groep van ongeveer 250 tot 300 jongeren daar verzamelde en vuurwerk afstak en dingen vernielden, waaronder een bushokje en een openbare-ordecamera. Ook werd een auto in brand gestoken. De politie moest optreden tegen “excessen”. De brandweer is ook ter plaatse geweest om de autobrand te blussen.

Van Hooijdonk schrijft dat de politie al op de hoogte was van mogelijke onrust. In de brief staat dat de driehoek (burgemeester, politie en justitie) donderdagavond informatie ontving dat er berichten circuleerden op social media waarin werd opgeroepen op vrijdagavond te komen rellen in Utrecht. De politie beschikte over informatie dat de groep specifiek uit was op een confrontatie met de politie. Hierbij werden de wijken Zuidwest/Kanaleneiland, Zuid/Hoograven en Overvecht genoemd.

De politie greep tegen middernacht in. “De inzet was gericht op een de-escalerend optreden en het voorkomen van een gewelddadige confrontatie tussen relschoppers en politie, zolang de veiligheid in de buurt niet in het geding was. Dit betekent dat de politie in eerste instantie terughoudend optreedt tegen enkele vernielingen, omdat deze gedragingen waarschijnlijk het doel hebben de politie uit de tent te lokken”, zo schrijft Van Hooijdonk.

Ook in de Haagse Schilderswijk was het vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag – voor de derde dag op rij – onrustig. Volgens de politie zijn daar zeker 27 mensen aangehouden.