Geschokte reacties in Kamer om afgebrand vluchtelingenkamp Lesbos

Foto: ANP

In de Tweede Kamer wordt geschokt gereageerd op de brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. GroenLinks, PvdA en regeringspartij ChristenUnie vinden dat Nederland niet meer kan wegkijken en de vluchtelingen moet helpen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver spreekt op Twitter van “een ongelofelijke nachtmerrie. Brand in het overvolle opvangkamp Moria waar tienduizenden vluchtelingen opgesloten zitten vanwege corona. We kunnen en moeten deze mensen helpen en veiligheid bieden. Wachten kan niet langer.”

“Wat verschrikkelijk en angstaanjagend. Waar al zo lang voor werd gewaarschuwd wordt nu werkelijkheid. Brand, corona, chaos. Nederland kan niet langer wegkijken maar moet verantwoordelijkheid nemen”, twittert PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Haar partijgenoot Kirsten van den Hul schrijft: “afschuwelijke beelden uit Moria. Mensonterend. Wat laten we deze mensen toch telkens weer ongelofelijk in de steek. NU humane oplossing nodig. Duizenden mensen staan letterlijk op straat.”

Joël Voordewind van de ChristenUnie vindt dat de Europese Unie en Nederland nu echt hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Het is vreselijk wat er nu gebeurt in kamp Moria. Mensen leven in een overvol kamp in erbarmelijke omstandigheden. Toen kwam er corona en nu zijn er grote branden. Dit is verschrikkelijk.” Hij vraagt zich af wanneer de EU-landen nu eens beseffen “dat de huidige situatie immoreel, onverantwoord en onacceptabel is”. De ChristenUnie vindt dat Nederland allereerst snel hulp moet aanbieden. Ook moeten volgens hem de ministers van justitie van de EU-landen bijeengeroepen worden voor een spoedbijeenkomst.

VVD-Kamerlid Bente Becker: “Vreselijke beelden van de brand in kamp Moria. Belangrijk dat Nederland nagaat wat er precies aan de hand is en wat we kunnen doen om te helpen.”

Donderdag en vrijdag brengt de Griekse minister voor Migratie Giorgos Koumoutsakos een bezoek aan Nederland. Het bezoek was al gepland. Het zou onder meer gaan over de hulp van Nederland aan de opvang van alleenstaande minderjarige kinderen op het Griekse vasteland. Deze jongeren worden vanaf de eilanden naar deze opvang gebracht. Een deel van de Kamer wil dat meer jongeren in Nederland worden opgevangen, maar het kabinet wil dat niet.