Arib: Kamer steunt Wilders bij aangifte na bedreiging

Foto: ANP

De beelden van een man die in een video op een foto van het gezicht van PVV-leider Geert Wilders schiet, laten zien “hoe heftig de bedreigingen zijn” aan het adres van de politicus. Dat zegt Kamervoorzitter Khadija Arib in een reactie op de video. “Wilders heeft aangegeven zelf aangifte tegen Sait Cinar te willen doen; de Tweede Kamer steunt hem daarin”, zegt Arib.

De voorzitter van de Tweede Kamer benadrukt dat parlementariërs “hun werk in vrijheid moeten kunnen doen, en daar op geen enkele manier in worden belemmerd. Het is afschuwelijk dat Geert Wilders, een gekozen volksvertegenwoordiger, al jaren een onvrij leven leeft door alle doodsbedreigingen”, schrijft Arib. Wilders wordt sinds 2004, enkele dagen na de moord op Theo van Gogh, beveiligd.

Sait Cinar, de man in de betreffende video, stelt tegen Hart van Nederland dat hij “gewoon de provocatie opzocht”.

Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is er “geen enkel grondrecht dat geweld, bedreiging of intimidatie rechtvaardigt”. Het Openbaar Ministerie beschouwt het als een strafbaar feit en “ik kan u verzekeren dat het Openbaar Ministerie en politie hier zeer veel op inzetten om hier onderzoek naar te doen”.

De PVV-leider heeft de afgelopen tijd een “stortvloed” aan bedreigingen aan zijn adres gekregen. “Ik vind dat in nul gevallen toegestaan”, zegt Grapperhaus. “Wilders moet kunnen zeggen wat hij vindt”, aldus de bewindsman. “Iedereen mag in Nederland, in een democratie, zijn punten naar voren brengen.”

Partijen in de Tweede Kamer scharen zich achter Wilders. “De eindeloze dreiging richting collega Wilders is onverteerbaar en niet te tolereren”, aldus Gert-Jan Segers (ChristenUnie). “Vreselijk filmpje, echt onacceptabel! Bedreigingen, geweld, intimidatie mogen NOOIT geaccepteerd worden. Op geen enkele manier, in geen enkel geval”, twitterde Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren.