Advies: straf agent fatale arrestatie Mitch Henriquez zo laten

Foto: ANP

De veroordeling van de agent in de zaak-Mitch Henriquez kan in stand blijven. Dat is het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. De uitspraak van de Hoge Raad is gepland op 26 januari.

De 42-jarige Henriquez overleed na zijn arrestatie tijdens een Haags muziekfestival in juni 2015. Hij werd hardhandig aangepakt door de politie nadat hij had geroepen dat hij een wapen bij zich had, en daarbij naar zijn kruis wees.

Twee agenten die betrokken waren bij die arrestatie werden vervolgd. Het gerechtshof in Den Haag sprak vorige maand één politieman vrij. De andere agent, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de volgens het hof fatale nekklem, kreeg een half jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd. Hij ging in cassatie tegen deze uitspraak.

Na de fatale arrestatie van de Arubaanse man was het tijdenlang onrustig in de Haagse Schilderswijk. De agenten bleven zowel in de rechtbank als bij het hof afgeschermd en anoniem. Ze zaten in een aparte kamer en hun stem werd vervormd. Dat was nodig, omdat zij en hun gezinnen ernstig bedreigd werden na de arrestatie. De familie van Henriquez heeft meerdere keren tevergeefs geprobeerd hun identiteit te achterhalen. De advocaat-generaal vindt ook dat de afscherming van de identiteit van de verdachte niet in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), of de Slachtofferrichtlijn.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen.