Veel bekenden in top VVD-lijst, Van Ark op nummer 2

Foto: ANP

De top 10-kandidaten op de lijst van de VVD bestaat volledig uit zittende Kamerleden of bewindslieden. Na lijsttrekker Mark Rutte staat huidig minister voor Medische Zorg Tamara van Ark op nummer twee. Behalve Rutte bestaat de top 5 volledig uit vrouwen.

Op nummer drie staat Sophie Hermans, voormalig politiek assistent van Rutte en de campagneleider voor de vorige verkiezingen. Kamerlid Bente Becker staat op nummer vier, zij wordt als grote belofte gezien: iemand die het partijleiderschap straks misschien wel van Rutte kan overnemen. Staatssecretaris Bas van ’t Wout staat op nummer zes.

Pas op nummer twaalf staat een nieuwe naam: Eelco Heinen werkte lange tijd achter de schermen bij de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Na hem staat Queeny Rajkowski, momenteel Raadslid in Utrecht. Net zoals bij de vorige verkiezingen staat olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden helemaal onderaan de lijst, als lijstduwer.

Meer dan de helft van de 32 zittende Kamerleden staat niet op de lijst, maar de meeste nieuwkomers staan dus een stuk lager. Dat viel ook jongerenclub JOVD op. De VVD-lijst is volgens de liberale jongeren “vernieuwend en divers, maar toont weinig lef”, zegt de organisatie op Twitter. “Na 10 jaar regeren zijn kritische denkers meer dan welkom, in plaats van politiek klapvee met alleen een VVD-CV.” De JOVD vraagt zich af waar “die middenklassers die de VVD wil laten herrijzen” zijn.