Onderzoek naar Leidse antisemitisme-beschuldigingen begonnen

Foto: ANP

De Universiteit Leiden heeft een driekoppige commissie aangesteld die onderzoek doet naar de beschuldigingen van antisemitisme binnen een afdeling van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, waar hoogleraar Paul Cliteur aan verbonden is. Oud-president van de Hoge Raad Geert Corstens zit de commissie voor, liet de universiteit maandag weten.

Cliteur, die tot recent senator was van Forum voor Democratie, geldt als de intellectuele mentor van FVD-oprichter Thierry Baudet. Op Cliteur klinkt kritiek omdat hij onvoldoende afstand zou hebben genomen van antisemitische geluiden binnen de partij.

De beschuldigingen van antisemitisme leiden volgens de universiteit tot grote onrust binnen de faculteit en de rest van de universiteit. Als de aantijgingen blijken te kloppen, zijn ze “overduidelijk in strijd met de waarden waar de Universiteit Leiden voor staat”, stelde de instelling eerder. Cliteur noemde de beschuldigingen “grote, maar dan ook grote onzin” en zei ervan overtuigd te zijn dat het onderzoek niets aan het licht zal brengen.

De commissie onder leiding van Corstens hoopt het onderzoek in januari te hebben afgerond. Er gaat onder meer gesproken worden met promovendi en (oud-)medewerkers van de faculteit. Ook wordt bekeken hoe leidinggevenden zijn omgegaan met het vermeende antisemitisme, mocht daar inderdaad sprake van zijn geweest.