Rutte: toeslagenrapport heel heftig, maar ook gedegen en terecht

Foto: ANP

Minister-president Mark Rutte vindt het eindverslag van een speciale Kamercommissie over de toeslagenaffaire “een heel heftig rapport, ook voor de ouders en voor het hele systeem”. Maar hij noemt het ook gedegen en terecht. “Je ziet dat inderdaad de rechtstaat niet burgers heeft beschermd, maar juist grote schade heeft toegebracht.”

Rutte beschouwt het rapport, waarvoor verscheidene bewindspersonen onder wie hijzelf onder ede zijn gehoord, als “een opdracht om te zorgen dat dit niet meer gebeurt”. Het kabinet gaat de conclusies grondig bestuderen en bespreekt ze volgende week onderling tijdens een bijeenkomst in het Catshuis. Pas daarna komt het met een uitgebreide reactie. “Die zorgvuldigheid verdient dit rapport, maar vooral ook de ouders”, zegt de premier.

De conclusie dat de grondbeginselen van de rechtstaat zijn geschonden, noemt Rutte “zeer zwaar”. “De rechtstaat is er om ons te beschermen tegen de almacht van de overheid, hier heeft de overheid zich tegen de mensen gekeerd.”

Voorlopig heeft het rapport nog geen invloed op de compensatie voor gedupeerde ouders. “Dat is een ontzettend ingewikkelde operatie”, zegt Rutte. Er moet goed worden gekeken naar de individuele situatie van ouders. Enkele honderden ouders zijn inmiddels gecompenseerd, van de vele duizenden ouders die zich gemeld hebben. Dit jaar worden de meest schrijnende gevallen nog behandeld.