Honderden extra telefoontjes uit VK bij Buitenlandse Zaken

Foto: ANP

Honderden Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk verblijven, hebben zich zondag gemeld bij het contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar kwamen twee keer zoveel telefoontjes binnen als normaal. Het merendeel belde met een verzoek om informatie, meldt het woordvoerder van het ministerie.

Enkele tientallen bellers gaven aan dat zij echt terug moeten naar Nederland. Maar in principe worden geen mensen gerepatrieerd. “We kijken wat we kunnen doen, afhankelijk van de situatie”, aldus de woordvoerder. Sommige problemen kunnen wellicht “ter plaatse” worden opgelost, bijvoorbeeld voor mensen die afhankelijk zijn van bepaalde medicijnen.

Buitenlandse Zaken gaf eerder al aan dat het kabinet uitgaat van “zelfredzaamheid” van mensen die op reis gaan naar het buitenland. Het kabinet raadt al sinds begin november dringend aan dat alleen te doen als het echt noodzakelijk is. Dat advies is ingesteld juist voor situaties als deze, waarbij voor een land plotseling strenge beperkingen gaan gelden.