Vrijspraak in hoger beroep voor schieten bij Thialf

Foto: ANP

De man die begin 2017 voormalig directeur Bert Jonker van ingenieursbureau Clafis bij het Thialf-schaatsstadion zou hebben beschoten, is daarvoor in hoger beroep vrijgesproken. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft hem wel veroordeeld tot drie maanden cel voor het tonen van een wapen aan Jonker.

De straf is veel lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. De aanklager vroeg in hoger beroep om 3,5 jaar cel voor een poging tot doodslag. De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde Charles Reinier van der W. (60) in 2019 tot 2,5 jaar cel wegens zware mishandeling.

Van der W. en Jonker troffen elkaar op de avond van zaterdag 7 januari 2017. Dit gebeurde op het parkeerterrein van het Thialf-stadion in Heerenveen. Er waren dat weekend internationale schaatswedstrijden. Van der W. en Jonker, tevens schaatssponsor, hadden een zakelijk conflict. Toen Jonker wilde wegrijden, hield Van der W. zijn auto tegen. Beide mannen hebben verschillend verklaard over wie een wapen bij zich had en wat er bij hun ontmoeting is gebeurd.

Volgens Jonker had Van der W. een vuurwapen bij zich en werd hij beschoten. Van der W. heeft verklaard dat hij vanuit zijn toenmalige woonplaats in Brazilië naar Nederland was gekomen om te komen praten. Een overname van het bedrijf van Van der W. door Clafis was afgeketst. Jonker zou in zijn auto een revolver tevoorschijn hebben gehaald, dat hij wilde afpakken. Toen Jonker wegreed, zou Van der W. naar eigen zeggen zijn gevallen en ging het wapen af. Een wapen, kogel of huls zijn nooit gevonden. Van der W. werd ruim zes maanden later opgepakt in Spanje.

Het hof is ervan overtuigd dat Van der W. een wapen op zak had. Daarmee heeft hij Jonker ook bedreigd, concluderen de rechters. Maar er kan volgens het hof niet met zekerheid worden gesteld of Van der W. met scherp heeft geschoten op Jonker. Jonker liep weliswaar een handwond op, maar er bestaat bij het hof teveel twijfel over hoe die is ontstaan. Ook zijn er geen overtuigende sporen in de auto gevonden die duiden op een schietpartij.

Van der W., wiens voorarrest veel langer heeft geduurd dan de straf van het hof, moet Jonker een schadevergoeding betalen van 1450 euro.