TNO onderzoekt effect schaduw windturbines op zonneparken

Foto: ANP

Onderzoeksinstituut TNO gaat onderzoeken hoeveel effect de schaduw van windmolens kan hebben op de prestaties van zonnepanelen. De studie, uitgevoerd in een consortium met onder meer zonne-energieproducenten Vattenfall en Solarfields, loopt tot en met met oktober 2022.

Omdat zonne- en windenergie tot op zekere hoogte complementair zijn, worden op steeds meer plaatsen zonne- en windparken gecombineerd. “Idealiter staan daarbij de windturbines aan de noordkant van het perceel en de zonnepanelen aan de zuidkant. Dit is echter niet altijd mogelijk, met als gevolg schaduw van de windturbines op de zonnepanelen”, aldus TNO-onderzoeker Nico Dekker.

Daarbij treden twee soorten schaduw op: de langzaam verplaatsende schaduw van de mast van de windmolen en de dynamische, snel veranderende schaduw veroorzaakt door de bladen van de windmolen. Om de mate van het effect te meten gaat TNO gedetailleerde, hoogfrequente metingen uitvoeren in zonneparken. Volgens de onderzoekers staat al wel vast dat de juiste vermogenselektronica het effect kan verminderen.