3497 nieuwe coronagevallen, 23 nieuwe sterfgevallen

Foto: ANP

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 3497 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is boven het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen van 3390 per dag.

Het aantal nieuwe besmettingen van zaterdag is bijgesteld van 4229 naar 4204. In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 23.729 meldingen van positieve tests. Dat cijfer ligt lager dan in de voorgaande weken, maar is vertekend door de sluiting van de teststraten vorige week zondag. Vanwege het winterweer konden tienduizenden mensen zich die dag niet laten testen. Ook in de dagen erna waren veel teststraten nog dicht.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg met 23, zaterdag werden er nog 67 overlijdens gemeld. De sterftecijfers betekenen niet dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want sterfgevallen worden soms pas na een tijdje geregistreerd.

In Amsterdam werd het virus afgelopen etmaal 195 keer vastgesteld, in Rotterdam testten 90 inwoners positief. In Den Haag werden 85 besmettingen bevestigd, in Eindhoven 80 en in Hoorn 58.

Sinds het begin van de uitbraak, bijna een jaar geleden, zijn meer dan een miljoen Nederlanders positief getest. Het officiële dodental staat op 14.819 en komt in de loop van volgende week waarschijnlijk boven de 15.000 uit. De werkelijke aantallen besmettingen en sterfgevallen liggen vrijwel zeker hoger.