Hoekstra: schaamrood op de kaken over optreden fiscus

Foto: ANP

Minister van Financiën en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra kreeg het “schaamrood op de kaken” van de lijst van wetsovertredingen door de Belastingdienst, die vrijdag naar de Tweede Kamer werd gestuurd. Dat zei hij zondag bij het televisieprogramma Buitenhof.

“Helaas past het in wat we anderhalf jaar geleden aan de weet zijn gekomen”, aldus Hoekstra. Er wordt “met man en macht” gewerkt aan het oplossen van de problemen die aan het licht kwamen door de affaire met de kinderopvangtoeslag. “Maar ik denk dat je ook zo eerlijk moet zijn, dat je niet kan beloven dat het helemaal tot het verleden behoort.”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die samen met SP’er Renske Leijten een sleutelrol speelde in het onthullen van de affaire, had om de lijst gevraagd. De Belastingdienst overschreed beslistermijnen, handelde in strijd met privacywetgeving en nam zonder of met slechte motivatie besluiten. Ook werden stukken achtergehouden voor burgers en rechters, werd het ouders onnodig moeilijk gemaakt om hun recht op toeslag aan te tonen, en werd toeslag stopgezet of teruggevorderd zonder dat vooraf onderzoek was gedaan.

Volgens Hoekstra is het “verschrikkelijk” hoe de slachtoffers van de affaire “onder de wielen van de overheid terecht zijn gekomen”. Dat het met de toeslagenaffaire “faliekant is misgegaan” is duidelijk, maar volgens de CDA-voorman is het probleem breder.

“Het gaat om de meedogenloosheid van het systeem, het gaat om het veel te langzaam oppikken van signalen. Je moet meer terug naar de menselijke maat. Loketten waar mensen terecht kunnen, communiceren in begrijpelijke taal, een ombudsman voor belastingzaken.”

Omtzigt is de nummer 2 op de CDA-lijst, maar is in de campagne weinig zichtbaar met Hoekstra. Maar vanwege corona is Hoekstra sowieso weinig op stap met andere kandidaat-Kamerleden, zegt hij.

Omtzigt gaf eerder al aan wat gas terug te hebben genomen. “Ik werk nu even geen 80 maar 40 uur per week.” Hij schreef een boek over de toeslagenaffaire, en hij focust zich daar nu op, aldus Hoekstra, die moest bekennen dat hij het boek nog niet “van kaft tot kaft” heeft gelezen.