OM eist veertien jaar tegen ‘bendeleider’ Rico de Chileen

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft maandag veertien jaar cel geëist tegen Richard R., beter bekend als Rico de Chileen. De man wordt verdacht van het leidinggeven aan een bende die liquidaties pleegde, cocaïne verhandelde en aan witwassen deed. Justitie beschouwt de Chileense Amsterdammer als een kopstuk in de onderwereld.

Volgens het OM leidde R. een luxeleven van het geld dat hij verdiende. Zo had de man meerdere dure appartementen tot zijn beschikking, vertoefde hij in luxueuze hotels en bezat hij dure auto’s, horloges en tassen vol designerkleding.

Het OM denkt dat R. een driemanschap vormde met hoofdverdachte in het Marengo-proces Ridouan Taghi en Naoufal ‘Noffel’ F., die een levenslange celstraf uitzit voor het regelen van een liquidatie in Almere.

Het bewijs dat justitie heeft verzameld bestaat vooral uit een grote hoeveelheid ontsleutelde cryptoberichten, waarin hij samen met Taghi op “koelbloedige wijze” over leven en dood zou hebben beslist. Volgens het OM trokken de twee lange tijd gezamenlijk op in het afwerken van een dodenlijst en boden ze elkaar over en weer hulp aan. Dat R. een grote speler was, zou volgens justitie ook blijken uit de wijze waarop criminelen over hem spraken. Zo zou de verdachte degene zijn die wist welke prijs per kilo cocaïne gerekend moest worden.

R. handelde “meedogenloos”, zo heeft de officier van justitie gezegd. “Het blijft schokkend hoe lichtzinnig van het een op het andere slachtoffer wordt overgegaan. Lukte het doden van het ene doelwit niet die dag, werd gekeken of een ander doelwit een optie was.” Het OM heeft een beeld geschetst van een man die aan de top van de drugshandel wilde komen en die bereid was iedereen die in de weg stond in zijn woorden in de grond “te laten zakken”.

Zo zouden R. en Taghi de moord op misdaadblogger Martin Kok hebben besproken. Die liquidatie is volgens het OM uiteindelijk uitgevoerd door leden van de organisatie van Taghi.

In het huidige proces tegen R. worden geen concrete moorden aan hem gekoppeld. Het OM werkt aan een tweede strafzaak die specifiek over liquidaties gaat. “U heeft nog maar het topje van de ijsberg gezien in dit proces”, aldus het OM.

De advocaat van R., Leon van Kleef, zegt dat al die ontsleutelde berichten een selectie zijn van het OM. Ook de verdachte zelf waarschuwde eerder al voor tunnelvisie en “verkeerde interpretaties”. Woensdag volgt het pleidooi van de advocaat.