Wilders wil alleen met ‘forse beperking’ immigratie in kabinet

Foto: ANP

De PVV stelt als voorwaarde voor regeringsdeelname een forse beperking van de immigratie. Dat zei partijleider Geert Wilders maandag tegen de NOS. “Wij gaan niet in een kabinet zitten wat niet inderdaad zorgt dat die immigratie fors wordt beperkt”, zei Wilders.

Het gaat dan om immigratie uit islamitische landen. Daar wil de PVV een eind aan maken. Volgens de partij is Nederland overbevolkt, kost immigratie veel geld en hoort de islam niet bij Nederland.

De kans dat de PVV in een nieuw kabinet komt is overigens zeer klein. Verscheidene partijen waaronder de VVD hebben al laten weten geen coalitie te willen vormen met de PVV.

Wilders herhaalde dat hij het uitsluiten van zijn partij ondemocratisch vindt. Hij pleit ervoor dat de drie grootste partijen na de verkiezingen met elkaar om tafel gaan zitten om te praten over de vorming van een nieuw kabinet.

Bij de vorige verkiezingen liet Wilders trouwens weten niet met de VVD te willen samenwerken zolang daar Mark Rutte aan het roer staat. Die eis heeft hij dit jaar laten vallen.

De PVV zit met twintig zetels in de Tweede Kamer. In de laatste Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van verschillende peilingen, komt de PVV nu uit op negentien zetels.