‘EU eist leeuwendeel coronavaccins op uit Leidse fabriek’

Foto: ANP

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk touwtrekken over de coronavaccins van AstraZeneca uit een Leidse fabriek. Het leeuwendeel daarvan moet naar de EU gaan, houdt Brussel volgens ingewijden vol.

De Europese Commissie wil haar greep op de export van vaccins versterken omdat de haperende aanvoer het inenten ophoudt. Uitvoer kan nu al worden tegengehouden als de fabrikant de EU nog vaccins schuldig is. Maar de commissie wil vaccins bijvoorbeeld ook kunnen vasthouden als het ontvangende land al veel verder op streek is met zijn vaccinatiecampagne, kondigde zij vorige week aan. Daarbij noemde zij uitdrukkelijk het Verenigd Koninkrijk, dat een flinke voorsprong heeft op de EU en miljoenen vaccins uit de EU heeft geïmporteerd.

De wedijver tussen Londen en Brussel draait nu om Leiden, waar een fabriek staat die vaccins maakt voor AstraZeneca. De farmaceut beloofde zowel de Britten als de EU dat Halix voor hen aan de slag zou gaan. Maar nu de EU nog tientallen miljoenen vaccins tegoed heeft, dreigt zij te beletten dat vaccins naar het Verenigd Koninkrijk gaan.

Met een gelijke verdeling neemt de EU geen genoegen, zeggen Brusselse bronnen tegen persbureau Bloomberg. Brussel zou erop wijzen dat de EU veel meer inwoners telt dan het Verenigd Koninkrijk en met inenten ruim achter ligt. Halix krijgt naar verwachting donderdag toestemming om vaccins aan de EU te leveren.