CDA-leider Hoekstra: vertrouwen geschaad door uitgelekte notitie

Foto: ANP

CDA-leider Wopke Hoekstra zegt dat het vertrouwen “heel erg is geschaad” door de uitgelekte notitie van inmiddels oud-verkenner Kajsa Ollongren. “Er rust een grote verantwoordelijkheid op de nieuwe verkenners om dat te herstellen.” Hij zegt dat hij meteen zijn ongenoegen over de gang van zaken heeft geuit naar de inmiddels gestopte verkenners.

Ollongren droeg donderdagmorgen voor een gesprek met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag een lijst met aandachtspunten zichtbaar bij zich. Daarop stond onder meer een “functie elders” voor de populaire CDA’er Pieter Omtzigt en een mogelijke kabinetspositie voor Hoekstra. De lijst werd vastgelegd door een ANP-fotograaf.

Volgens Hoekstra gaan de verkenners niet over deze punten. Het zijn ook allemaal punten die niet met hem zijn besproken, zegt hij. “Natuurlijk heb ik hier mijn ongenoegen over uitgesproken naar de verkenners, naar Mark Rutte.”

De aantekening over Omtzigt ligt zeer gevoelig. Hij kreeg bij de verkiezingen vorige week meer dan 300.000 voorkeurstemmen en staat bekend om zijn vasthoudendheid. Hij zit momenteel thuis omdat hij teveel hooi op zijn vork heeft genomen. Eerder deze week verschenen in de media berichten dat de CDA-top een stroeve relatie heeft met Omtzigt.

Hoekstra hoopt dat Omtzigt snel terugkeert in de fractie. “Hij hoort van a tot z bij het CDA. Ik heb regelmatig en goed contact met hem. Ik hoop zeer om hem binnenkort weer terug te zien, maar de precieze termijn wil ik aan hem laten.” Hoekstra wilde niet zeggen of hij donderdag contact heeft gehad met Omtzigt.

Ollongren (D66) en haar medeverkenner Annemarie Jorritsma (VVD) zijn inmiddels opgestapt omdat “door het naar buiten komen van deze notities ze hun werk niet meer onbevangen en onbevooroordeeld kunnen voortzetten”. Ze zijn vervangen door Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66).