Gesprekken verkenning gaan pas na debat van woensdag verder

Foto: ANP

De verkenningsgesprekken in de formatie gaan pas verder na een debat woensdag met de inmiddels oud-verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma. Dat zegt de nieuwe verkenner Wouter Koolmees (D66) vrijdag.

Meerdere partijleiders gaven aan eerst opheldering te willen over de onbedoeld door Ollongren gelekte notitie. Daarin wordt onder meer gerept over “een functie elders” voor CDA-Kamerlid Pieter Omzigt. Hij staat bekend als volhardend criticus van het kabinet, onder meer in de toeslagenaffaire. Koolmees heeft “begrip” ervoor dat partijleiders eerst een debat willen.

Medeverkenner Tamara van Ark (VVD) zegt dat er donderdag “natuurlijk wel wat gebeurd is” en dat het vertrouwen hersteld moet worden. Koolmees zegt dat het nu tijd is om “scherven op te rapen en opnieuw te beginnen”. “Zowel de oud-verkenners als wij zeggen: dit had niet zo moeten gebeuren. Daarom is het goed dat we even de tijd nemen om het vertrouwen te herstellen.”

Jorritsma en Ollongren lieten eerder op de dag weten dat zij bereid zijn in gesprek te gaan met de Kamer. Donderdag gaven zij al een korte verklaring over de gelekte notities: “Deze notities waren geen directe weergave van de reeds gevoerde gesprekken en zijn nog met geen van de onderhandelaars besproken.”

Ook Van Ark en Koolmees bevestigen dat vrijdag. Volgens hen ging het om “interne voorbereidingsnotities”, op basis van eigen onderzoek door hun voorgangers. Jorritsma en Ollongren hebben “allerlei kranten gelezen en, talkshows gezien en gesprekken gevoerd”. Ook Koolmees en Van Ark zeggen dat de inhoud van de aantekeningen niet met de partijleiders is besproken.