Kamer wil vóór debat stukken van mislukte verkenning inzien

Foto: ANP

Voordat er een debat wordt gehouden over de mislukte verkenning moeten niet alleen de gewraakte notitie, maar ook andere stukken en aantekeningen van zowel de verkenners als van ambtenaren openbaar worden gemaakt. Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer.

PVV-leider Geert Wilders vroeg woensdag het debat aan, en kreeg daarvoor steun van de gehele Kamer. Daarnaast wil hij drie soorten stukken inzien: de gewraakte notitie, waarin CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt werd genoemd, de gespreksverslagen van de gesprekken die de verkenners hadden met de fractievoorzitters, en “alle aantekeningen en andere notities van de verkenners en van ambtenaren”.

Beide verzoeken werden door iedereen van harte gesteund. Alleen VVD-leider Mark Rutte en Wopke Hoekstra van het CDA hielden het bij “steun voor het debat”. Hoekstra voegde er wel aan toe dat het “bizar is wat er is gebeurd”.

Hoekstra voegde er even later, buiten de vergaderzaal, desgevraagd aan toe dat wat hem betreft “alle stukken openbaar kunnen worden”.